2012-10-21

Changing Mindset.

Assalamualaikum.

Actually aku baru balik dari posting Psikiatrik di Hospital Besar Melaka. Such a nice experience being at there sebab baru aku tahu macam mana behavior pesakit2 mental ni. Ramai orang anggap pesakit mental or pesakit gila ni ganas dan aggresif tapi bagi aku mereka semua ni manusia normal pada mulanya. Beberapa faktor yang mengubah diri mereka sehingga mengalami masalah mental salah satunya tekanan perasaan, mendalami ilmu agama tanpa guru, masalah keluarga dan yang lain aku tak dapat nak specify kat sini. 

Hari pertama kat sana aku sedikit cuak gak sebab takut2 diorang tetibe nak naik gila tapi jangkaan aku meleset. Pagi2 aku sampai wad psikiatrik, pesakit kat sana macam dah lama kenal dgn kitorang. Sangat selesa bila dapat bersembang dgn pesakit2 ni dan diorang ni langsung tak merbahaya bila diorang makan ubat. Tapi kalau diorang dah mengamuk jangan pulak nak dekat. 


Apa yang impressed kan aku masa kat wad psikiatrik ni, bila tiba waktu makan diorang akan bangun dari tidur dan makan, lepas makan diorang akan cuci pinggan dan cawan masing2 lepas tu sambung tidur balik. If one of the patient still tak makan lagi, one of them akan jagakan makanan sampai lah org yg tk dpt makanan tu dapat makan. Aku boleh nampak mereka ni masih berdisiplin walaupun ada kekurangan pada diri diorang. And lagi satu, they all ni masih bersembahyang walaupun sakit mental. Aku ni sembahyang pun tak lengkap lagi, terasa pedih jgk lah bila tengok. Malas nak cerita panjang lagi, nanti jadi bosan pulak. Bye.. :) 

2012-10-03

Video Kejutan Otak

Siapa yang rasa dah putus harapan, putus cinta atau apa-apa saja cuba layan video ni. Fastpoke video! 


p/s Ghairah kan? Hop! hop! hop! 

2012-10-02

Seriously?

Macam dah lama tak update blog, aku dah lupa sejak bila aku tutup blog ni and aku terus tak aktif dlm blogging anymore. But just now aku bukak nuffnang baru teringat tentang blog ni. Seriously aku rasa agak janggal ketika ini because dah lama tak typing. Tadi saja-saja bukak nuffnang, earning suddenly dah RM90 for me banyak jugak lah, sebab apa? Sebab before aku tutup blog ni earning aku hanya RM12++, after a many months already passed suddenly naik ke RM90 and aku totally don't know where the earning come from.  A bit surprise lah kan sebab tetibe je ada duit so without wasting my time aku terus cash out. Yeah cash out, this is the first time aku cash out money dari nuffnang since aku join dari tahun 2008 and it will take a month untuk cek tersebut sampai ke tangan aku. yeah i know its too long but ape boleh buat cuma tunggu je lah. Aku ingat aku tak mampu nak cash out duit dari nuffnang tapi inilah hasil 4 years aku. 4 years! baru dapat RM90 :( sedihnya. 

 

in b4, next year i'll finish my nursing course. :) Mohon dipermudahkan segala urusan. Amin...