2009-12-22

How to nak dapat duit


OPSSS!! gamba pakcik perot boroi lagi boncit diatas ade kene mengena dengan entry kali ni..!! agagaga... :D
Aku skang ngah keje tuk kumpul duit n dpt gak mengisi waktu lapang aku. So dengan bekeje gak aku boleh dapat duit(ulang-ulang nye ayat). Dari taon lepas aku asyik keje dalam 'jurusan' makanan. Yela, taon lepas kan aku keje kat medan slera kat depan kapal samudera, mlake tu. Taon ni aku 'up' skit la coz aku keje kat restoran Nando's yang 'kdekot' serta 'bakhil'. Nape kdekot dan bakhil? coz Nando's tu mmg kdekot la. Keje tak sampai 6jam tak bole makan, kdekot punye Nando's. Dah tu kalau orang pompuan die bg lak mkn aku je tak dpt mkn. Siot btol.. TAK ADIL!!!. So kepada lepasan SPM pada tahun akan datang jom kite boikot Nando's. Jgn keje situ, gaji ciput je.. Keje la mne2 untuk dpt duit jnji jgn keje mcm pakcik buncit boroi kat atas tu ngn jgn keje kat Nando's. hahahaha.... 




2009-12-16

ntah!

http://blog.its.ac.id/silascsitsacid/files/2007/11/gila.jpg

SPM
da abes!!!
saya sgt suka lahhh!!!
esok dah boleh mula keje lahhh!!!

2009-12-10

SPM nak abes da

16 disember ini Sijil Peperiksaan Malaysia(SPM) akan tamat untuk semua sekolah2 die Malaysia ini. Saya sebagai pelajar tingkatan 5 turut rasa berbangga kerana dapat menjalani peperiksaan ini. Namun selepas peperiksaan SPM saya perlu mencari kerja untuk mengisi masa selepas habis bersekolah. Saya perlu bekerja untuk membeli sebuah laptop yang saya ingini dan jika ada duit lebih saya akan belanja keluarga saya.

Saya juga ingin menyambung pelajaran saya ke Institut Pengajian Tinggi dan menjamin masa depan saya. Belajar selagi saya tidak bosan dengan pelajaran dan belajar selagi ada peluang untuk belajar. Target saya pada masa hadapan adalah untuk mempunyai isteri seramai seorang, sebuah kereta, sebuah rumah dan dikurniakan anak yang baik-baik hasil dari benih saya. Saya amat berharap semua itu. Jika saya tiada masa depan, perempuan tidak akan mahu pada saya. Tak guna kalau seseorng itu kacak atau cantik tapi tidak mempunyai ilmu pengetahuan yang luas. Betul tidak?

Pada beberapa hari yang lepas, saya telah menutup akaun Ruangsaya saya. Selamat tinggal lah wahai Ruangsaya. Sudah bosan saya menghadap Ruangsaya. Saya ingin aktif pada Mukabuku dan blog yang buruk ini sahaja. Rasa amat lega selepas saya menutup Ruangsaya itu. Pada beberapa hari yang lepas saya telah memohon pekerjaan di Restoran Nando's. Dan hari jumaat lepas saya telah dipanggil untuk di temuduga. Saya telah mendapat pekerjaan dan akan bermula kerja pada hari khamis ini 17dis. Tak dapatlah saya hendak mengaktifkn diri selalu di alam maya ini.

Sekian entry skema saya pada hari ini. Terima kasih kerana membaca. Assalamualaikum.
(hahahahahaha sengal btol aku ni kan :P )

2009-12-05

Pc Fair MITC Melaka

Pukul 12.30 td tengah syok² tidow tetiba dengar henfon aku jerit². Sape lah kacau pepagi2 ni nak tido pun tak senang. Da la nombor takde dalam contact list angkat je la. Rupe²nye mamat yang call aku. Die ajak gi PcFair kat MITC. Aku pun tak tahu ade PcFair hari ni. Aku pun ikut je la. Mandi², pakai baju, stylekn rambut then tggu Mamat sampai.

Kitorang gerak dlm kul 1 sampai je sane survey² harge laptop, ngn printer. Macam budak U la pulakkn pastu kitorang gi survey berokband celcom ngan maxis. Mule² tengok maxis ounye berokband. Harge murah tapi aku dengar ape cine tu ckp aku pon da lupe. Pastu yang celcom pulak mahal bla bla bla bla.... Ade cine tu die kate celcom punye modem ni open sim, boleh masok sim maxis or pape je la. Pastu kitorang gi kat booth celcom lain, tnye lagi pasal berokband lagi. Cine ni explain la pasal berokband ni... bla bla bla bla bla... panjang sangat die cakap. Then aku cakap la ape yang cine sebelum ni cakap kat aku yang modem celcom ni open sim. Then die kate tak, cine yg cakap tu tipu... Celcom punye modem bole masok sim celcom je. Harap je same kompeni "CELCOM" tapi kuat menipu. Hahaha.. lantak korang la. Pandai² la korang nak meniaga.

2009-12-04

Satay Panas!!!

Friendster skang berwajah baru. Baru saya prasan sebab tadi nk log in akaun FS tu. Impressive giler.. Lawa jgak la. Da lme ke diowg tuka interface ni? Kuno btol saya ni kan. Saya sudah kuno. Mengapa saya kuno? Saya pun tak tahu.


Log In


Home


Log Out

Blog dah berabuk... Fuh Fuh!!! SPM tinggal lagi satu paper, paper MPV. Biasa orang akan tanye pas spm nak wat ape. Seperti biasa aku akan jawab "KEJE!". Keje kat mane? keje kat mane2 jnji gaji bole thn. Nak wat part time ke full time? Part time la sbb nnti nak sambong blaja klu dpat result baek. Kalau result tak baek? Aku akan try apply keje kat bank jadik Manager. BONGOK!! ko san. Ko nak mintak Uni mane? Nk mintak kat Universiti Oxford, klu tak dpt, mintak Al-Azhar je la. Hehehe :) ...

2009-10-21

takde tajok


Hari ni nak syok sendiri lagi dengan merapu pepagi bute yang indah. Da lame tak merapukan jadik today nk merapu. Sebenarnye mate pun dah ngantuk giler vaveng ni tapi tak dapat tido sebab pas smyg maghrib tadi aku tetido sampai kul 11.30 ade owg kejotkn aku baru nak layan mimpi kejap.
Mase terbangon tu ade terlintas dalam kepale otak nak study math memandangkan aku ni lemah gile math. Kul 12 start carik exercise ckgu bagi pastu aku try buat. Hehehe... tapi tak terbuat gak sebab takde orang nk tlg ajakn. Then mse nga pk2 ade sowg mmbe aku on9 aku twus tnye die soalan math.

Ok da abes tentang math ni nak citer plak sumthing. Hukhuk... 17 oktober tu besday saya. Yeay!! saya dah tujuh belas tahun. Saya pun lahir tujuh belas hari bulan. sape nak bagi adia bole pos kat 753, Lorong Utama 8, Ayer Keroh Heights, 75450 Melaka. Siap bagi alamat penuh tu. Matlamat nak adia. haha.. Slamat tragedi taon lpas tak berulang lagi. Tapi tahun ni ade owang banje aku makan pizza ngn kek secret recipe.. haha... best2...

SPM dah nak dekatlah Ihsan, sila belajar. Iye2.. spm da nak dekat so last2 minute ni nak buat ape?? study atau lepak? Mesti la study kan.. Tadi terbace kat blog lily bout janji die.. hehehe... Sapot ko la lily.. Ko bole! ko bole! haha... Da lame tak kontek2 ngn die. Ok mslh skang ngn henfon. Leka gile maen henfon smpi henfon pon jadik gile. Camne uH!?? da la.. mls tlis pnjng2 ni pon da merapu da ni.. slmt mlm....

2009-10-04

Citer Baru

Bukan niat die hati tak nak update blog. tapi apakan daya mood raya masih lagi idup dalam kepale otak ni. Sepanjang raye ni member2 aku ramai yang ajak beraye uma dowang so aku pegi je la. Da rezki xkan nak tolak pulakkan. Makan sedap2 pulak tu. Kalau kat skola member2 sume sebok buat plan gi beraye, bukan nak buat plan camne nak facing SPM!! hahaha. Sebab lain aku tak dapat nak update blog ni sebab komputer rumah rosak. Dahlah tak dapat nak bagi kad raya kat blogger2 lain. Uhuk3!! tak dapat beraye ngan kowang sume. Tahun depan ade lagi.

Hari ni pulak aku telah mempunyai 'kekasih baru' sebelom ni memang awek lame aku ni x cantik n buruk seburuk-buruknya. Memang idup ngan die tak eppy langsong idup aku ni. Selalu je tensen. Selalu wat hal. Ahhhh!! malas nak citer lagi biar aku perknalkan awek baru aku kat kowang.....

http://rjuna.net/wp-content/uploads/2008/04/mppb_04948.jpg
bukan die....

http://photos-g.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v190/125/77/1195567802/n1195567802_30027534_1384.jpg

bukan die....

tapi die...
http://www.bctohome.com/Fileimage_product/05/08/compaq_w185q.jpg


Hehehe... sekian time kasih!

2009-09-02

Tengok Air Berjoget

Sekejap je dah 12 hari kite sume berpuase tapi yang tak puase(khas untuk lelaki)tu lantak koranglah kalau kene tangkap masuk van jenazah padan muke!! Sape suh ko tak puase. Semalam aku ngan kengkawan da plan nak buke puase kat pizza hut. Janji kul 6 tapi aku datang kul 6.30. Lambat setengah jam je tapi mmbe aku sowg ni dapat lambat skit. Yang lain sume dah tunggu atas meje. Lepak2 kejap kat situ 20 min it sblom buke pose order la pizza ikut slera masing-masing.

Makan-makan sampai perot da boncet. Pastuh lepak2 lagi sampai kul 8.30 kat pizza hut tu. Waiter kat sane pon dah muntah-muntah tgk muke kitowg. Disebabkan tula aku ajak membe aku blah dari situ lpas order take away aku dah siap. Ingatkan nak balik awal pastuh ade sowg membe aku ni ajak tengok air pancut berjoget. Mase tu die ade citer tapi kitowg wat bodo je. So smlm kitowg pegi gak nak tgk. Sampai je sane parking moto ade sorang auntie cine ni mintak duit parking moto. Taik punye auntie, malam-malam pon kene bayar ke celaka. Amik kesempatan punye orang. Ape nak buat terpakse gak bayar.





Aku tak penah tawu pon kat melake ade air pancut yang boleh joget-joget. Ubelieveble!! haha... Air pancut ni dekat2 dengan Kampung Jawa. Orang yang tinggal atau slalu pergi Melake mungkin tawu tempat nih.

2009-08-30

Macam taik je...


Akhirnya incik ihsan sudah mengetahui kenape stiap kali beliau nak follow blog orang lain syik kluar gamba tuh!! Ini disebabkan oleh kesengalan yang melanda otak beliau sehingga menyebabkan wayar mesin jahit di kedai tukang jahit mak cik senah putus lalu beliau mengambil keputusan untuk membuat satu entri bertajok 'Macam Taik je...'. Sebenarnye beliau sendiri tidak tahu ape yang ditaip oleh beliau. Seperti apa yang Perdana Menteri Malaysia iaitu Pak Najib bersembang kosong bersama rakyat Malaysia, "marilah kita sama-sama menjayakan gagasan 1Malaysia" dengan gaya idung kembang kempis beliau.

Jadik sebagai rakyat Malaysia yang prihatin dan dengan penoh rasa tanggungjawab dan belas kasihan serta menangis teresak-esak dan berjiwa merdeka, aku ingin mengingatkan kepada para pembaca supaya janganlah baca entri di blog ini kerana boleh menyebabkan sakit jiwa tahap kritikal disamping mendapat duit angpaw raya yang banyak. Salam 1 Malaysia dan salam Hari Raya Aidilfitri dari kami, RTM!

2009-08-28

Panggang ciken

Sekejap je dah seminggu kite sume berpose. Alhamdulillah lah stakat ni aku lum ponteng pose lagi dan tahun ni aku tak nak skip pose sme dengan tahun-tahun yang lepas. Dalam seminggu pose ni dah 2 kali lak aku ponteng gi smayang terawih hehe. Sbb pertame tak pegi pnt dan sbb kedua tak pegi aku ngan membe-membe aku wat barbeque memalam dan inilah cerita yang aku nak kecoh-kecohkan kat dalam blog buruk lagi huduh ni.

Semalam aku ngan membe-membe aku gi kuar carik baju raye. Sehari suntuk carik baju bukan maen susah lagi sebab carik kedai tak jumpe-jumpe. Dah 5 kali round tak jmpe-jmpe kedai tu. Pastu call membe aku tnye kedai tu kat mane die gtaw dkt-dkt dgn kedai Bizandry. Pastu jalan balik kat situ baru jumpe, dah banyak kali round tak nampak-nampak kedai tu mungkin sbb kedai tu kene bomoh kot haha!. Angkat baju selai pastu blah. Balik tu singgah Mydin Ayer Keroh beli ayam tuk di'barbeque'. Angkat chicken wing 8 ketul pastu bayar kat kaunter 7 Eleven ekceli Mydin hehe.

Bengang gile mase nak idupkan api kat arang dengan kipas satay takde terpakse gune kotak nak kipas bara api tu. Pastu api da marak abis ayam aku hangus itam legam. So sesape nak amik aku jadik chef untuk hotel korang bole calling aku melalui talian 999. Membe aku lak sempat buat ikan bakar tapi kepale ikan tu putus pas dah abes bakar. Nak letak skit gamba kat sini bagi korang nye air liur melimpah ruah mase bulan2 pose ni. Hehe...



2009-08-11

Langkah Pencegahan H1N1


Selsema babi atau nama susah nak sbutnye Influenza AH1N1 dah tersebar kat seluruh Malaysia. Tak silap aku tadi tengok paper kat bharian online dah 27 orang mati sebab penyakit babi ni. Takut gak bile dgar da 27 org mati pasal sakit ni. Hari jumaat minggu lepas aku tak gi skola sbb demam dan sakit kepale yang melampau sampai hari ahad. Mase gi klinik doktor cakap kat aku kalau seseorang yang sihat, takde penyakit lain tu kene selsema babi percent untuk mati 0.01% saje. Kalau korang ade sakit laen cam asma barulah percent utk mati meningkat dan kalau mati tu pun berpunca dari sakit yang korang hidap tu dan bukan selsema babi. Tapi kite mesti arr kene amik langkah berjage-jagekan tuk mengelakkan dari kene selsema babi ni sebab kalau dah kene tak bole gi skola pastu kene kuarantin kat rumah. Antara langkah berjage-jage yang korang perlu amik tawu ialah:
  • Pakai 'mask'(topeng).
  • Jangan pergi tempat yang ramai orang.
  • Sentiasa basuh tangan lepas batuk ngan bersin
  • Pakai tisu bile bersin atau batuk
  • Jangan dekat dengan orang yang dikuarantin
  • Jika sesak nafas masukkan kepala kedalam mangkuk jamban
  • Pegi jumpe bomph/tok dukun kalau ade tanda2 H1N1
  • Mandi air bunge seperti bunge tahi ayam, bunge raya, bunge manggar, dan bunge api.
(Kalau tak masuk akal tu abaikan)


Mase tu terdengar kat berita kat Malaysia dah ade 2 vaksin H1N1. Mase aku gi klinik ari tu ade sorang pakcik ni die baru pas inject vaksin H1N1. Harga untuk satu injection tak silap aku RM90, mahal!. Peringatan dari aku untuk diri aku dan korang sume, pandai-pandailah jage diri.

2009-08-04

Orang-orang bodoh dalam myspace

Takde idea nak tulis pasal ape so aku nak wat citer pasal orang-orang bodoh yang ada kat dalam myspace. Aku rase aku join myspace dah setahun mase tu aku baru form 4. Join ni pon sebab ramai budak2 klas aku yang join web ni. Aku dulu main friendster je aku jampi2 budak klas aku join friendster diorang tak nak. Klu ade pun 3-4 orang je. Penangan myspace ni kuat sangat sampai hampir sume budak2 skola skang ade myspace but belagak cam orang yang dah abes skola n keje2 kat office besar. Macam post luth tentang 'Bahayanya Laman Sosial Networking!'. 100% aku setuju pasal bahaya ni sebab lebih kurang beberape bulan yang lepas ade kecoh satu profile sorang mamat ni yang kumpul gamba minah2 kat myspace yang 'hot'(hot ke.?) then die letak kat profile die pastu die tulis citer lucah tentang minah2 tu. Seb bek mamat tu punye profile dah kene tutup klu tak mmg banyak minah2 prasan hot menyalak cam anjing.

Ade gak minah yang bodoh ni meluahkan perasan diorang kat bulletin board cam baru pas putus cinta la, marah kat family, maki hamun kat owg laen, merayu-rayu suh komen gamba diorang n memacam lg la.. Antaranya cam kat bawah:




(Klik pada gamba untuk imej yang lebih besar.)

So what ur opinion.? Sume cam dah kene rasok antu kan. Ayat terok2 n bhse ape pun aku tak tawu. Aku pun main myspace gak tapi tak camni la. Ade pulak yang suke letak gamba makwe/pakwe die besar2 kat dalam profile memasing. Macam die sorang ade makwe/pakwe pastu nak kecoh2 kat seluruh dunie myspace. Usually ayat yg diorang gune camni 'Already taken by her', 'Ini chenta hati saya, jangan amik die', 'Sayang die ketat2 sendat' pastu sebelah ade gamba pakwe memasing. Haha cam bunguk je eak. Dahlah malas aku nak sambong panjang2 cukup sampai sini je, fullstop!

2009-08-02

Misi ResQ Bende Aneh

3-4 hari lepas aku terdengar ade bunyik mengiau-ngiau. Aku carik keliling umah tapi tak jumpe2. Malam tadi ayah aku pulak dgar bunyik aneh tu. Aku dah agak mesti ade anak kucing yang bermasalah ni. Pastu tengah aku syok2 berchatting ngan fateen, abg aku suh tolong ayah aku kuarkan anak kucing yang terselit kat celah dinding rumah aku.


nampak tak anak kucing tu.? Sempitkan

Patotlah kucing tu ngiau2 rupe-rupenye die dah terselit kat situ. Sian aku tengok sampai nak melalak dah. Aku cube angkat gune kayu tapi takbole coz kucing tu pon tak paham apsl aku letak kayu depan die. Cube gune batang kayu hoki pon tak bole. Ayah aku suh biar je smpi esok coz dah memalam bute nak buat bising orang marah. Aku selitkan kayu bagi kucing tu tak gerak tmpt lain n aku sambong tido. Sok pagi tu iaitu pagi tadi kul 8 lebey ayah aku kluar gi Melaka Central anta abg aku gi sane ngan sedare aku. Sementera tggu bapak aku balek aku sambong tidow smpi kul 11 lebey. Bangun2 je aku trus capai gergaji, gerudi mesin playar, ngan segala macam bende tuk wat operasi slamatkn kucing.


inlah anak kucing tu sebelah tu tempat die terselit n itu pecah aku yg buat.

Kejap je aku buat mende tu dalam 15 minit n kucing tu berjaye aku slamatkn. Suke giler aku pastu aku tak tawu plak nak letak kat mane kucing tu aku letak je dalam kotak. Pas balek tuisyen aku letak die kat blakang umah suh mak kucing tu amik dan akhirnye ade gak yg ngaku. Die geget tengkuk anak die pastu bawak naek atas bumbung balek.Haiwan pon sygkn anak tapi manusie zaman skang aku pon tak tawu gi buang anak. Ok lah... dalam hari ni aku rase aku taip 2 entri skali. Erk!! Jangan lupe kibarkan jalur gemilang kat mne2 pon.

(aku pun belum ltk jalur gemilang kat blog)

2009-07-31

Pembinaan Rumah 'Banglo' Itam

Hari jumaat, 31/7/09 aku ngan kawan2 aku gotong-royong construct rumah itam. Tak tawu la nape ari tu aku rase rajin nak buatkan rumah die ni padahal sebelum2 ni aku malas gile. Pembinaan bermula pukul 2.30 petang lepas aku balik semayang jumaat. Aku panggil kawan2 aku tuk angkat konkrit, simen, tiang lampu, mangkok jamban, kepala paip, wayar dan lain2. Takde nyawe terkorban semasa aku ngan kengkawan menyiapkan projek 6 billion tersebut. Pembinaan amek mase 2 hari, hari jumaat ngan sabtu tapi sabtu tak amek mase lame sbb ari jumaat dah buat banyak. Dan hasilnye......

Kandang tuk itam yang mengong.

Cube teke mane satu aku.!(dah tentu2 korang tawukan.)

K Sambong balek citer tentang pembinaan projek bernilai 6 billion tu. Mule2 aku panggil itam duk kat dalam rumah die tu, tapi die takut2. Nak je aku duku kepala die kasi benjol besar tapi dengan kebijaksanaan tahap dewa aku berjaya 'memancing' itam duk dalam rumah yang 100% siap walaupun berisiko tinggi tuk rumah tu roboh. Itam berkorbanlah demi anak2 kau yang dah ko kluarkan dari perot ko tu. Tgk siap ade pintu kecik. Khas untuk penjarekan itam kalau die nakal. Awal2 lagi dah kene penjare ngan aku. Hehe.. padan muke ko tam. Ko nak ngadu kat angah, pegilah.

Kenape ayat aku agak skema ari ni yerk? Ahh! pedulikan je lah. Asalkan aku bahagie ngan blog bundle aku ni. Oh ye! aku lupe lak nak wih Happy Besday kat kawan aku ni iaitu Siti Dalila. Sbnrnye dah wish da malam tu tapi takpelah aku nak wish lagi skali gak. Hu3.."Oi! selamat hari jadik!! ko dah tue. Bnykkan berzikir, semayang dan sebagainye. Jadilah matang skit he3...".

2009-07-30

Tak bestnye...

ape yang tak best?? takde pape cume skola aku cuti seminggu je... tak dapat nak study. dah lah tahun ni spm. Alahai H1N1......... Pastu kucing abang aku bersalin lagi dua ekor anak. Hitam legam anak die. Skang ngah carik bapak kepada anak kucing tu.


(padahal tengah eppy giler ni dapat cuti seminggu.)

2009-07-22

Ade Ulaq Masok Lubang Jamban

Cerita die macam ni korang tawulah kan aku ni kembar Clark Kent yang dalam citer smallville tu. So malam tadi aku tidow lambat skit sebab nak siapkan keje seni aku. Mase ngah wat keje tu pendengaran aku ni tajam giler aku terdengar macam ade mende ngah gerak2. So aku gune ar mate aku tuk trace haba kat mana datang pergerakan tu. Manelah tawu ade perompak nak masok rumah aku ni. So aku check arr sekeliling takde ape2 pon. Then amik keputusan sambong keje balek. Jam dah pukul 1.30 aku terdengar bunyik datang dari 'toilet' aku jengah arr tgk2 ade ulaq sawa!. Besar die macam dalam citer anakonda tu. Aku menggunakan kekuatan yg ada tuk tangkap ulaq tu. Struggle punye struggle akhirnya ulaq tu angkat kain putih coz dah surrender. Dengan bangganye aku tangkap ulaq tu simpan dalam guni. Hebat tak citer tipu aku ni?? Tepok tangan anda..

Citer sebenar camni. Pagi tadi ayah aku bangon dalam kul 3 lebih pagi ar. Pastu ayah aku nak gi toilet pastu die nampak kucing kesayangan abang aku ngah duduk kat depan pintu toilet tu sambil jerit2. Ayah aku gi arr jengah skali tgk ape ade manelah tawu lobang jamban umah aku kluar emas ke kaya gak family aku tapi ayah aku nampak kepale ular sawa. Ayah aku bukak je lampu twus ulaq tu ilaang masok dalam lubang jamban. Bunguk punye ulaq takde tempat lain ke nak pergi.

Then pas aku balek skola ingatkn da settle sume ni tapi belum. Tengok ade orang dari Jabatan Pertahanan Awam ngah pegang ekor ulaq tu. Ulaq tu ngah duk kat tangki pembentung ehem2. Ulaq ni tahan giler berenang-renang kat kolam t**k jijik btol ulaq ni. Ade 4 orang JPA yang datang kluarkn ulaq ni. Ulaq ni kuat 3 orang tarik pon die stay je kat dalam pembentung tu. Aku kesian kat orang JPA tu sebab kene kencing ngan ulaq tu abang aku pon kene sekali tepat2 kat muke. Lepas 10 minit tarik punye tarik ulaq tu dpt dikluarkan gak. Ulaq tu ade hati nak gigit orang die tak sedar kalau orang JPA tu dah pijak kepale die gune boot yang diorang tak ke pecah pale die.

Aku ade rakam video mse keje2 tangkap ulaq tu, orang dari JPA tu mintak bluetooth dari aku. Saiz video tuh 25mb, besar giler kualiti low skit la. Ulaq tu panjang lebih kurang 6-7 kaki besar tu tak sangat la. Masuk je dalam guni abang aku ketuk2 pale ulaq tu. hahaha... kijam2. Lantak ko lah ulaq ko dah kencingkn orang nak je berakkan ko pulak. Cube korang bayangkan kalau tak tawu ade ulaq, mesti bontot aku kene geget mse ngah ehem2. Tak dapat nak bayangkan. Pape pun aku trima kaseh kat orang JPA tu coz susah payah kluarkan ulaq tu.

video

2009-07-19

Printing Baju.?

Tawu apa itu silkscreen?? kalau tak tawu takpe aku pun malas nak terangkan korang gune pakcik google je utk tawu apa tu silkscreen. Korang tawu indie?? Kalau dah tawu takpe. Sebab entri aku sebelum ni tentang indie rite.! Jap2.. pk ape nak taip lg. Oh tidak otak dah blow!

(Selepas 5 minit)

Sbnrnye aku ade minat nak buat printing baju sendiri. LOL!! tapi secara kecik kecik-an.
Masalahnye skang...................................................... MODAL MODAL MODAL MODAL!!!! "Ahlong nak pinjam duit". Hahaha nak kene rantai pinjamlah duit dari Ahlong. Lainlah pinjam duit kat along abang kandung sendiri. Prob ke-2 mana nak carik supplier?? Banyak area KL, Selangor ngan Batu Pahat mmg 'dekat' dari umah aku, sape ade ferrari sebijik kasi aku pinjam. Masalah ke-3 sape nak beli baju aku angkat tangan!!! aku nye design ade gamba teddyberak, strawberak ngan bunga ros(jambuuuuuu). Error ke-4 mane aku nak carik tempat?? Sapa nak sedekah rumah kat aku. Rumah banglo 3 tingkat cukuplah aku tak mintak lebih.

Ada penyelasaian?? tinggalkan kat komen ye..... aku ngah serabut. Aim aku dapat mule projek ni lepas espiem(oh tidak espiem tggl lg brape bulan lg!!) tu pon kalau takde aral menegak.Insyallah. Pastu aku kene belajar cara utk printing baju nih. DUIT DUIT DUIT!!

2009-07-04

Indie....pendent....band....clothing.

Jonas Brothers

Oh pening2..... budaya indie semakin menular kat budak-budak melayu sampai ade yang sanggup melaung 'takkan hilang indie didunia', mana pergi semangat melayu korang.?. Tak silap aku indie ni berasal dari perkataan Independent yang bermaksod bebas, merdeka etc etc... Aku pun tak tawu ape yang diorang nak sangat dengan kebebasan. Maybe dari segi pergaulan, cara berpakaian, nyanyian diorang mungkin la... Antara keje2 budak-budak indie ialah clothing, wat band sendiri n kluarkn lagu (walaupun ade segelintir suara yang macam katak. KENYATAAN!!). Its ok la sebab ade keyakinan diri untuk menyanyi... Antara band-band indie yang terkenal die Malaysia ialah Bunkface, Hujan, Couple, Estrella, The Llipstick, Meet Uncle Hussein dan lain2. Ada gak band indie yang tak terkenal wat lagu yang lirik die pelik-pelik dan tentu sekali mengarot.

Dari segi pakaian pulak budak2 indie akan pakai seluar bootcut iaitu sluar yang kat bhgian peha ketat n bhgian bawah da lebar plak. Amek ko dulu kutuk mamat indon pakai sluar camtu ni korang pulak terpengaruh. Ade jugak yang pakai sluar skinny iaitu dari atas sampai bawah kecik je(ketat).Dari segi baju lak ade yang pakai baju yang bertulis "Awak Tak Perasan Saya Sebab Awak Perasan Awak Cantik", "Saya Sayang Mak Saya", I Love My Parent", "Apa Pandang-Pandang Kalau Suka Cakap Suka" dan lain2... Ni biase nye baju murah kalau gi pasar malam mmg berlambak baju camni sehelai RM10-15. Tapi kalau nak lagi cantik baju indie2 ni korang bole tengok kat Street Signal, Curiga, Abstrax Jingga dan lain2.... Aku boleh pujilah sikap budak2 indie ni yang berdikari carik duit sendiri walaupun aku tak berape minat sangat dengan baju "Awak Tak Perasan Saya Sebab Awak Perasan Awak Cantik. Ha3... lawak2. Nyway baju Street Signal ngan Abstrax Jingga memang lawa.

Indieband biasenye akan mengadakan gig dibeberapa tempat contohnye kalau kat Melaka tempat yang slalu diorang buat ialah di Asia Village dekat2 dengan Zoo. Tiket utk harge gig around RM20. Biasenye waktu diorang buat gig dari tengahari sampi malam..
duduk depan stage layan lagu indie. Kalau gig kat luar negara ade satu tarian yang diorang panggil moshpit. Kalau nak tengok korang search kat youtube "moshpit" tentu ade. Tapi gig kat Malaysia ni aku tak tawu la kalau diorang wat mohspit ke tak. Kalau buat mesti penuh budak2 indie kat dalam hospital. hahaha gurau je.

Credit gamba to Street Signal, Curiga, Abstrax Jingga, Bunkface, Google

p/s: aku suke sluar bootcut kowg la.. hik3....

2009-07-01

Perkara yang membuatkan badan aku lemah sekejap

24 Julai ni aku kene hantar kerja kursus subjek seni visual. Banyak lagi yang aku belum siapkan wat olahan, kajian warna, pilihan rekabentuk, pemindahan corak n macam2 lagi arr. Dalam bulan ni aku kene berhempas kepale untuk siapkan sume keje2 tersebut. Hu3.. Ni tak masuk lagi keje multimedia aku yang baru sekerat jalan. Rase cam malas je nak buat tapi ape kan daya dah kate budak sekola kenelah wat ape yang patut lagipun ni tahun akhir aku bersekolah.

Tahun ni nak spm tapi aku belum ready lg. Study pun ntah kemana tak abis2 mengadap komputer buruk ni je. Takde keje lain asyik online myspace n blogwalking. Spm ni wat aku takut tapi mende kedua yang wat aku takot mesti arr PLKN. Huhuhuhu.... itu yang wat aku takot. Tak silap aku semakan peserta PLKN untuk 2010 dah dibuka. Mule2 aku rase takut nak submit ic aku smpi lemah tulang-temulang kaki aku ni, lepas tekan je butang tu keputusan pun keluar dan, dan, dan, dan, dan................ nama aku takde dalam senarai. Lega hati aku rse cam baru lepas berak hehehe. Dan kepada cik Yana harap anda jangan bengang yer sbb kene pegi PLKN hahahaha(gelak jahat).. Untuk semak nama korang, korang boleh klik kat link ini tapi server government ni lembab cam siput kadang2 tu dapat error so banyak2 kan lah bersabar yerrr...

sama tak ngan yang atas?? he3...:)

~WIRA WIRAWATI NEGARA~


WIRA WIRAWATI HARAPAN BANGSA
TIBA MASA KITA BERJASA
KITA SAHUT CABARAN
BERGERAK SEIRINGAN
DEMI MENCAPAI WAWASAN

KENALI RAKAN PELBAGAI BUDAYA
SELAMI WARISAN KITA YANG KAYA
BERSAMA BERGANDINGAN
TIADA PERBEZAAN
KITA WARGA MALAYSIA

BERKHIDMAT UNTUK NEGARA
BERBAKTI PENUH SETIA
SATU ARAH SATU JIWA
SATU BANGSA MALAYSIA

KAMI WIRA WIRAWATI NEGARA
KINI MASA KAMI BERJAYA
KAMI SAHUT CABARAN
BERGERAK SEIRINGAN
KAMI PASTI MENCAPAI WAWASAN

KITA SAHUT CABARAN
BERSAMA BERGANDINGAN
BERKHIDMAT UNTUK NEGARA
MALAYSIA

2009-06-27

Tengok wayang lagi kali ni..........



TRANSFORMERS 2: The Revenge Of The Fallen.................

Citer ni memang best aku da plant sebenarnye nak tengok citer ni hari jumaat tapi atas sebab musabab yang boleh dimasuka akal plan aku ni ditunda pada hari ni iaitu hari sabtu. Balik dari skola aku terus bersiap nak pegi tgk wayang. Sampai je mbo dah ramai orang beratur nak beli tiket. Tapi dari kat rumah lagi aku dah decide beli tikiet kul 3.30 sbb klu pukul 2 punye mesti tak sempat. Beratur punye beratur dapatlah beli tiket yang diidamkan. Tak sempat pulak nak snap tiket tu. Tengok jam baru kul 2.15 so jenjalan kat sekitar Jusco buang mase main game dan lain2... Gi beli air kat Jusco then terus pegi mbo balik sbb jam dah kul 3.15.

LOL!!!! air mbo mahal la so beli la kat Jusco murah skit boleh jimat duit. Aku dahlah sengkek takde duit. Layang giler tengok citer tu smpi dah kul 6 pun tak perasan. 2-3 jam ade kat dalam panggung sape tak terkencing wei!Habis jer citer tu aku ngan mmbe2 aku menuju ke tempat yang amat indah dikala korang terase nak kencing atau pun nak 'melabur' apa lagi kalau bukan tempat yang bernama tandas dalam bahase omputih 'toilet'. Sempat gak buat sesi photoshot ngan mmbe2 aku. Akunye muke langsong takde dalam gambar so tak payah carik.



berjalan nak balik atau gi bilik sebelah??


game yang kitowg layan tadi. hahaha!!!

p/s: heroin yang dalam citer tu lah yang bakal jadik bini aku... he3 :P guaw je.

2009-06-21

Google Search Trick

Disini aku dengan rela hati ingin mengajar korang google trick. Sebenarnye trick dah berabad lame orang gune tapi aku je yang kuno baru tahu. Trick ni sebenarnye untuk memudahkan korang mencari lagu, movie, dan lain2. Setakat ni trick ni memang 70% menjadik sebab aku dah try carik koleksi lagu Sudirman, Hujan, S.O.A.D, Ungu dan lain2. So nanti tak payah lah korang susah2 nak carik lagu kat ares, limewire etc etc etcccc..... gune je trick yang akan aku berikan lepas ni.






"parent directory " /appz/ -xxx -html -htm -php -shtml -opendivx -md5 -md5sums

"parent directory " nama DVDRip -xxx -html -htm -php -shtml -opendivx -md5 -md5sums

"parent directory " nama Xvid -xxx -html -htm -php -shtml -opendivx -md5 -md5sums

"parent directory " nama Gamez -xxx -html -htm -php -shtml -opendivx -md5 -md5sums

"parent directory " nama penyanyi atau album -xxx -html -htm -php -shtml -opendivx -md5 -md5sums


Tukarkan perkataan yang berkelip dengan apa yang korang nak carik. And credit to TBDsecurity.com

2009-06-09

Jangan Pandang Belakang Congkak



Yesterday im going to Melaka Mall dengan niat nak tengok cerite Jangan Pandang Belakang Congkak. Aku pergi tengok wayang ni pon sebab sdare aku yg ajak. Sebenarnye nak gi tempat lain tapi cancel sume last2 tgk wayang gak. Check kat site mbo citer tu start kul 3.45 jam baru kul 2.45 aku menyiapkan diri aku secepat mungkin untuk beli tiket cepat2 mane la tahu tiket dah abis. Smpi sane aku terus gi beli tiket tapi panggung dah nak full, tempat duduk pun tinggal skit je. Lastly aku ngan kazen aku amik sit kat blakang skali. Tak syok la duduk blakang.



Cerite tu boleh tahan arr bagi aku nk rating pon 4/5 star. Cerite ni mengisahkan 3 orang cucu yang mendapat wasiat dari atuknya iaitu Pak Sudin or Sudir aku pon tak pasti. Tapi 3 orang cucu tu mesti patuhi syarat yang atuk die tetapkn iaitu kene tido dirumah atuk diorang (atuk diorang dah mati, bg wasiat gune video) dan jangan sentuh ape2 brg dlm rumah yg pling penting jgn sentuh congkak. Mase malam pertame diorg masuk satu ke bilik yg aku pun tak tahu bilik ape tu dan dalam bilik tu ade congkak yg atuk die maksodkan. Diorg punye gatal tangan gi main2 dengan congkak terus diorg mewarisi saka2 atuk diorg. Mazlan as orang minyak, Cat Farish as toyol perot gendut ( saje je tambah) Shaheizy Sam as Zombie. Ape2 pun korang pergi panggung and tengok sendiri citer tu.



Ni pulak cerita hari ni (9/6/09). Aku bukak komputer kul 10.30 Then dengan banggenye Microsoft memblankkan desktop aku da ade note yang die tulis mari kite bace ramai2 "You may be a victim of software counterfeiting. This copy of Windows did not pass genuine Windows validation". Oh Yeah!!! Memang ku 'tunggu' saat ini, FORMAT KOMPUTER!!! sape nk format komputer dengan aku RM10 je.. hahaha. Aku rase sedare or abang aku ade install update dari Windows mase die nak shutdown komputer ni. Lupe plak nak pesan.

2009-06-06

Lepak2 Tengahari

Semalam hari jumaatkan? Pas balek semayang jumaat je aku terus mengadap komputer dengan penuh semangat tuk maen game HAWX ala game kuaran Ubisoft tu. Sbnrnye game tu abg aku yg beli pastu aku men tibai jer install dalam komputer. Aku baru je nak start main game then.... Assalamualaikum!!!! ha3... mmbe aku dtg. Hancur hati ku nk main game HAWX. Argghh!! kitorang klu lepak mmg berejam klu waktu mlm start lpak kul 8 balek mesti dlm kul 11 lebey, lame ke??? lebey kul 12 bapak aku marah tp kul 11 lebey pon bapak aku da tepon suh balek. he3....Sambong balik citer tadi, aku pon pegi laa bual2 ngan die smpi satu idea kitorang kluar. He3... projek memetik buah mangge yg separoh masak.


Kusyuk gile potong buah, Oi!! jangan duduk atas moto aku la


Kicap ngan gule mmg sedap dicecah dgn mngge


Galah yg dimaksodkn playar, polish n kain lap moto

Sebelum petik buah mangge tu aku sempat menukang wat galah. 5 minit siap sume. Pki dawai, playar, ngan kayu panjang. Kaji kawasan sekitar pokok mangge pastu carik mangge yg seswai tuk dipetik. Akhirnye dapat dalam 10-12 bijik tuk dimkn 2 orang, boleh abes ke??! Memang lah tak bole... Bru makan 6 bijik dah pancit pastu call kwn aku lg sowg suh dtg abeskn sume, tgk2 die gi bwk mangge kat uma die 2 bijik, besar2 lak tu... Ish3!!.. Rupe-rupenye niat die bawak 2 bijik buah mangge tu sebab nak wat sistem barter ngan aku. Tukar 2 buah mangge ngan aku. Amik je la x kesah pon.

Mlm tadi aku tengok berite Kerajaan bagi potongan 50% kepada pelajar skola yg nak amik lesen motor. AHHH!!! kenape aku tak dapat keistimewaan ni.... cilakok!!! RM350 tolak 50% brape eak korang kire larr sndri.