2009-07-04

Indie....pendent....band....clothing.

Jonas Brothers

Oh pening2..... budaya indie semakin menular kat budak-budak melayu sampai ade yang sanggup melaung 'takkan hilang indie didunia', mana pergi semangat melayu korang.?. Tak silap aku indie ni berasal dari perkataan Independent yang bermaksod bebas, merdeka etc etc... Aku pun tak tawu ape yang diorang nak sangat dengan kebebasan. Maybe dari segi pergaulan, cara berpakaian, nyanyian diorang mungkin la... Antara keje2 budak-budak indie ialah clothing, wat band sendiri n kluarkn lagu (walaupun ade segelintir suara yang macam katak. KENYATAAN!!). Its ok la sebab ade keyakinan diri untuk menyanyi... Antara band-band indie yang terkenal die Malaysia ialah Bunkface, Hujan, Couple, Estrella, The Llipstick, Meet Uncle Hussein dan lain2. Ada gak band indie yang tak terkenal wat lagu yang lirik die pelik-pelik dan tentu sekali mengarot.

Dari segi pakaian pulak budak2 indie akan pakai seluar bootcut iaitu sluar yang kat bhgian peha ketat n bhgian bawah da lebar plak. Amek ko dulu kutuk mamat indon pakai sluar camtu ni korang pulak terpengaruh. Ade jugak yang pakai sluar skinny iaitu dari atas sampai bawah kecik je(ketat).Dari segi baju lak ade yang pakai baju yang bertulis "Awak Tak Perasan Saya Sebab Awak Perasan Awak Cantik", "Saya Sayang Mak Saya", I Love My Parent", "Apa Pandang-Pandang Kalau Suka Cakap Suka" dan lain2... Ni biase nye baju murah kalau gi pasar malam mmg berlambak baju camni sehelai RM10-15. Tapi kalau nak lagi cantik baju indie2 ni korang bole tengok kat Street Signal, Curiga, Abstrax Jingga dan lain2.... Aku boleh pujilah sikap budak2 indie ni yang berdikari carik duit sendiri walaupun aku tak berape minat sangat dengan baju "Awak Tak Perasan Saya Sebab Awak Perasan Awak Cantik. Ha3... lawak2. Nyway baju Street Signal ngan Abstrax Jingga memang lawa.

Indieband biasenye akan mengadakan gig dibeberapa tempat contohnye kalau kat Melaka tempat yang slalu diorang buat ialah di Asia Village dekat2 dengan Zoo. Tiket utk harge gig around RM20. Biasenye waktu diorang buat gig dari tengahari sampi malam..
duduk depan stage layan lagu indie. Kalau gig kat luar negara ade satu tarian yang diorang panggil moshpit. Kalau nak tengok korang search kat youtube "moshpit" tentu ade. Tapi gig kat Malaysia ni aku tak tawu la kalau diorang wat mohspit ke tak. Kalau buat mesti penuh budak2 indie kat dalam hospital. hahaha gurau je.

Credit gamba to Street Signal, Curiga, Abstrax Jingga, Bunkface, Google

p/s: aku suke sluar bootcut kowg la.. hik3....

15 comments:

Fatot Balaclava said...

Yah.
Dorang ada gak buat moshpit tu.
Tapi tak segila moshpit oversea kot :)

farahlikescookies said...

hahaha.san,san
btw.
ape motif ade gmba JB kt ctu wey!!
sian JB aku.ahaha

|Ihsan| said...

Fatot* u budak gig gak ke??

farah* he3... aku nk tunjuk sluar die tu. skinny abes...

Fatot Balaclava said...

Nehi nehi.
Tak dapat permission mak bapak.
Tak pernah dan tak akan dapat kot.
Hehe.
Plus boleh sawan la bersesak dengan asap rokok laa, apa la.

|Ihsan| said...

fatot* oh... citer cam da pnah pegi jerk. hek3.. nyway jgn speaking hindustan agy. wakakakaka...

- m!ss_yaNa - said...

cam yg farah ckp..
xde motif ltk gambar JB tuh..
just nak tunjuk suar je..
haha ~~

|Ihsan| said...

lol....
he3..
wakakkaka..
siot larr ko..
back up ler aku.

- m!ss_yaNa - said...

xnak back up ko..
lala ~~

BLACK DIAMOND said...

nick jonas plg cute.. =)

░♥si lampu neon♥░ said...

jonas mmg ensem ok

|Ihsan| said...

oit korang sume!!
aku ensem cam jonas tak??
wakakak

Anonymous said...

bodohnye sape buat blog ni..
kau tu bijak sngt ke??
cermin diri sndri dlu la beb..
aku pn bkn minat ngan indie2 ke ape ni..
tp xyah la nk kutuk2 org beb..

Anonymous said...

bodonya anonymous diaatas..
ade die kutuk ke..??
komen je laa wei..
taik tol..

Anonymous said...

adoina..
agk2 la skey.,
awk 2 pon mcm taik2
ahak3!!

Anonymous said...

indie mank best lau awk tau ape dye sbnarnye,
lau xtaw pape 2 kompenla ckp xmnat jelek ek,
btw,
indie mank best gilah bah!!
huhu