2009-08-11

Langkah Pencegahan H1N1


Selsema babi atau nama susah nak sbutnye Influenza AH1N1 dah tersebar kat seluruh Malaysia. Tak silap aku tadi tengok paper kat bharian online dah 27 orang mati sebab penyakit babi ni. Takut gak bile dgar da 27 org mati pasal sakit ni. Hari jumaat minggu lepas aku tak gi skola sbb demam dan sakit kepale yang melampau sampai hari ahad. Mase gi klinik doktor cakap kat aku kalau seseorang yang sihat, takde penyakit lain tu kene selsema babi percent untuk mati 0.01% saje. Kalau korang ade sakit laen cam asma barulah percent utk mati meningkat dan kalau mati tu pun berpunca dari sakit yang korang hidap tu dan bukan selsema babi. Tapi kite mesti arr kene amik langkah berjage-jagekan tuk mengelakkan dari kene selsema babi ni sebab kalau dah kene tak bole gi skola pastu kene kuarantin kat rumah. Antara langkah berjage-jage yang korang perlu amik tawu ialah:
  • Pakai 'mask'(topeng).
  • Jangan pergi tempat yang ramai orang.
  • Sentiasa basuh tangan lepas batuk ngan bersin
  • Pakai tisu bile bersin atau batuk
  • Jangan dekat dengan orang yang dikuarantin
  • Jika sesak nafas masukkan kepala kedalam mangkuk jamban
  • Pegi jumpe bomph/tok dukun kalau ade tanda2 H1N1
  • Mandi air bunge seperti bunge tahi ayam, bunge raya, bunge manggar, dan bunge api.
(Kalau tak masuk akal tu abaikan)


Mase tu terdengar kat berita kat Malaysia dah ade 2 vaksin H1N1. Mase aku gi klinik ari tu ade sorang pakcik ni die baru pas inject vaksin H1N1. Harga untuk satu injection tak silap aku RM90, mahal!. Peringatan dari aku untuk diri aku dan korang sume, pandai-pandailah jage diri.

4 comments:

Mohd ishak said...

Hem..memang macam tu lah dunia sekarang,susah kan..? terpaksa tutup mulut lagi aduh,tak guna betul si babi tu kan..? hem aku nak tanya, boleh ko bagi komen sikit pasal gambar pelakon perempuan korea yang aku impose gambarnya dengan meletakkan dia pakai tudung..? so,ko boleh lah tengok kat blog aku http://www.independentblogs.co.cc/, hem ko pernah request google adsense tak ? susah nak dapat kan ? aku ada tips untuk request google adsense mudah diterima,ini aku belajar dari laman blog dari indonesia, so ko email aku aje..ini email aku ishak@ishakblog.co.cc,aku tak nak post kat sini..nanti aku send tips-tips nya...aku hari tu sekejap aje dah diterima...

|Ihsan| said...

slm mohd ishak...
knape sy bkk url blog mohd tak bole??
page not found la... mmg btol google adsense susah nak dpt... insyallah klu ade mase nanti sy akan email kat mohd.. skang bz skit... trial spm nak dekat da.. hu3..

Anonymous said...

betol 2.
aku sokong sume langkah2 pncegahan yg ko bg.
btol2 bao liao!

noor afzan said...

mahal kan vaksin itu..huhu~
pandai2 la jaga diri ye dik..
lagi2 kat sekolah tuh..