2008-09-12

Tukar Domain Baru...


Aku post thread ni hanyalah untuk mengisi masa lapang aku, drpd duduk depan komputer tanpa buat ape-ape yang x berfaedah.Bulan-bulan puasa ni mmg best klu tido tp kat tmpt aku ni panas jer nak tido pon x 'kusyuk' hehe.Berbalik pada topik thread ni, aku cume nak inform kat sume 'visitor' aku yang aku bru sahaja tukar nama domain dari freaky-weaky.blogspot.com kepada freaky-weaky.co.cc.Domain ni 'free' jer.Aku dpt tau 'information' ni pon dari blog khai.Masa tu tgh bosan, 'so' aku 'pusing-pusing' kat dalam blog tu, aku 'ter'bace satu thread, dimana korang leh buat nama domain secara percuma.So tanpa membuang masa, aku terus ikut 'tutorial' yg disediakan disitu.Hehe, dan akhirnya aku tlh mempunyai satu nama domain yg baru iaitu freaky-weaky.co.cc, best x nama domain tu?,klu x best xpelah.Disini aku ade selitkan tutorial untuk korang cara-cara nak tukar domain co.cc.Credit to JustKhai dan saifullahism.

smile

Bagaimana Nak Gunakannya??

baiklah, untuk menggunakan perkhidmatan domain percuma nie korang kene la mendaftar kat laman web pengendalinya di http://www.co.cc. kemudian buat satu domain mengikut citarasa korang...

1. Mula-mula, login ke dalam akaun CO.CC anda. Kemudian pergi ke “Domain Setting“. Klik pada domain yang korang telah buat dan klik “Set Up”. Kemudian pilih opsyen “Zone Record” dan isi sebijik macam dalam gambar ni. Gantikan www.psseudo.co.cc dengan domain CO.CC korang. Pastikan ada WWW! Kemudian klik “Set Up



Lepas tu, login dalam akaun Blogger anda pulak. Lepas tu tekan “Settings“.




Lepas tekan “setting”, Klik pada tab “Publishing“. Lepas tu, klik pada “Custom Domain” dan klik “Switch to advanced settings“. Isi domain anda beserta www pada field “Your Domain“. Lepas tu klik “Save setting“.



Proses setup utk domain ni ambik masa selama 48jam. Jadi anda perlu bersabar dahulu sebelum boleh guna domain CO.CC anda. Tapi selalunya tak sampai 48 jam dah siap dah setup.

So, apa tunggu lagi, jom kita pendekkan domain kita dengan CO.CC.

p/s:jika terdapat sebarang masalah sila 'inform' pada aku.

4 comments:

[f]adzl[i] @K:A:W:A:N:K:U said...

domain ni aku dulu ade guner...seblum aku beli domain sndri...hehehe...ni la slh stu domain free yang sng utk di ingt...

saifullahism said...

salamx.....

thanks for linking my site...

p/s:update my link if the links are old...

Prince reporter said...

thanks you..ko memang best....ko tauk x..aku dah dapat ubah dah..ko check aku mpun laman web
http://www.isukitasukabaca.co.cc/..k..dah berapa hari dah aku cuba ..terima kasih..semogaa allah s.w.t..panjangkan umur dan murahkan rezeki ko...

|Ihsan| said...

ur welkam...ngee~~!!trimas sbb doakan aku.
aku pon nak thnx kat saifullahism. sbb die nye tutorial aku amek.